April 22, 2021 House of Trust

UMNO Jangan Berangan

UMNO parti terbesar orang Melayu, baru sahaja selesai berhimpun. Acara tahunan bagi memenuhi takwim parti tersebut sudah tentu dinanti-nantikan. Sama ada oleh pendukungnya, mahupun pemerhati bebas dari luar parti.

Apa yang diutarakan dan diluluskan oleh Umno sudah tentulah sedikit sebanyak memberikan gambaran tentang iklim politik yang akan dirasakan oleh kita semua.

Namun, adakah penutup Perhimpunan Agung Umno (PAU) tahun ini benar-benar memberikan harapan dan sinar baru kepada parti tersebut? Atau ia tidak lebih sekadar perhimpunan melaungkan slogan dan acara berbalas pantun?

Secara kasarnya, ada tiga perkara menarik yang menimbulkan harapan yang melegakan.

Pertama, ucapan Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan yang memberikan lontaran cabaran kepada sayap parti untuk memikirkan apakah tawaran sebenar Umno kepada masyarakat dan negara.

*Sumber Gambar: Free Malaysia Today

Ini perkara yang positif. Sayap-sayap Umno harus menerimanya dengan hati yang terbuka dan penuh rasa tanggungjawab.

Kedua, ucapan Naib Ketua Pemuda Umno, Shahril Hamdan yang menyeru pemuda Umno untuk tidak leka dan melihat situasi sekarang dari lensa yang lebih rasional dan praktikal.

Bukannya dibuai keseronokan dan keasyikan yang boleh menjerumuskan parti kepada kesusutan yang lebih teruk.

Ketiga, pembentangan oleh Naib Presiden Umno, Mohamed Khaled Nordin, yang menerangkan pelbagai pindaan kepada perlembagaan Umno.

Antaranya, penubuhan satu lembaga amanah bagi menguruskan harta dan pemilikan Umno, penurunan umur minimum keahlian Umno kepada 16 tahun serta pengenalan kategori ahli bersekutu yang terbuka kepada NGO dan mereka yang tidak mendaftar di peringkat cawangan atau bahagian.

Ketiga-tiga perkara ini adalah pemikiran yang sedap didengar. Namun, sudah cukupkan tiga perkara ini memberikan ruang untuk Umno menarik nafas lega? Atau Umno sebenarnya perlu segera berhenti berangan? 

Sekali pun gelombang yang menuntut perubahan besar-besaran dalam parti sememangnya wujud, namun masih kedengaran beberapa ungkapan dan sikap yang terus merisaukan. 

Misalnya, kepercayaan dan keyakinan mendalam bahawa Umno sudah bersedia untuk berhadapan dengan pilihan raya umum, sekali gus merampas kuasa daripada Pakatan Harapan (PH).

Tidak kurang yang menganggap bahawa sokongan sudah kembali berpihak kepada Umno. Malah, keyakinan bahawa Muafakat Nasional, setakat ini telah menyediakan jawapan yang dicari-cari oleh Umno.

*Sumber Gambar: Malaysia Kini

Terdapat empat sebab mengapa keyakinan-keyakinan sedemikian mesti dimatikan segera dan Umno perlu berhenti berangan.

Pertama, kemenangan dalam beberapa pilihan raya kecil yang lepas tidak menggambarkan bentuk dan sokongan yang tetap dalam pilihan raya umum akan datang. 

Ia boleh jadi sekadar satu isyarat dan penzahiran kemarahan pengundi kepada kerajaan PH.

Lebih-lebih lagi pengundi PH memahami bahawa undi kepada Barisan Nasional dalam mana-mana pilihan raya kecil yang lepas tidak akan menukarkan kerajaan. 

Sebaliknya, undi protes mereka tersebut mampu memberikan peringatan dan amaran untuk kerajaan meningkatkan prestasi mereka yang corot.

Kedua, Umno masih, dalam banyak keadaan, dipandu oleh aktor-aktor yang sama. Masih tentang Najib Razak dan Ahmad Zahid Hamidi. 

Masyarakat ternanti-nanti apakah tips atau nasihat berguna yang boleh ditawarkan oleh tuan penasihat yang sudah pasti lebih sibuk bertarung dengan kenyataan dari kandang tertuduh di mahkamah.

Apakah pula hala tuju kritikal oleh tuan presiden. 

Tidak mungkin kita hanya mahu mendengar pekikan “Hidup Melayu” sahaja setiap kali habis berucap?

*Sumber Gambar: Malaysia Kini

Ketiga, Umno belum menawarkan apa-apa pembaharuan atau tawaran sebenar kepada masyarakat. 

Jika pilihan raya umum dibuat pada bulan hadapan, apakah tawaran segera Umno kepada orang Melayu dan Malaysia? 

Jika pilihan raya umum adalah dua tahun lagi, apa pula pelan dan strategi Umno kepada orang Melayu dan Malaysia pasca PH? Tidak ada. Belum ada. 

Sampai bila Umno ingin mengharapkan kegagalan PH untuk mengaut undi protes dalam usaha merampas kuasa? 

Keempat, Muafakat Nasional sebenarnya belum menjanjikan apa-apa. 

Setakat ini, Muafakat Nasional ini tidak lebih dari sekadar laungan emosi yang menyeru kepada perpaduan. Tidak lebih daripada itu. Sedangkan, orang Melayu, Malaysia dan negara ini secara keseluruhannya memerlukan sesuatu yang lebih konkrit dan jelas. 

*Sumber Gambar: UMNO Online

Umno, PAS dan mana-mana parti yang mahu menyertai gagasan Muafakat Nasional ini harus segera duduk berbincang dan mencanai idea baru yang bukan sahaja dapat menjawab isu masyarakat. 

Namun, memberi kesegaran baharu, tidak klise dan mampu menampilkan Muafakat Nasional sebagai ketumbukan baru politik yang matang dan bebas dari amalan politik naungan, politik wang dan ketaasuban membuta tuli.

Tatkala Bersatu sedang ketandusan pelapis, DAP yang semakin rasis dan PKR yang merupakan parti terbesar dalam PH sedang berantakan antara siapa ‘penyelamat’ parti dan siapa “pengkhianat” perjuangan, Umno dan pendukung Muafakat Nasional mesti segera bertindak. 

Jangan berangan, mula berperanan.

*Artikel ini juga diterbitkan dalam The Malaysian Insight

Related Posts

20 Perkara Johor No. 1

March 27, 2018

March 27, 2018

*Kredit Video : Arttouch Creative & Trading *Gambar dipetik daripada Astro Awani   Johor No.1 Johor merupakan negeri Melayu pertama...

BNM Yakin Ekonomi Malaysia Bakal Pulih

April 19, 2021

April 19, 2021

Artikel ini diterbitkan di Dewan Ekonomi Persoalan besar yang terus diajukan oleh hampir semua pihak sekarang ialah tentang iklim ekonomi...

Terima Kasih Datuk Lee Chong Wei!

June 13, 2019

June 13, 2019

‘Terima kasih Datuk Lee Chong Wei!’ Bait Al-Amanah ingin menzahirkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Olahragawan Malaysia yang telah memenangi 69...

Fiscal Sustainability, Entrepreneurial State and Societal Well-Being

October 10, 2018

October 10, 2018

Summary of YB Lim Guan Eng’s Luncheon Address at Khazanah Megatrends Forum 2018 At Khazanah Megatrends Forum 2018 held on...

Dekad Baharu Johor : A Summary

February 14, 2018

February 14, 2018

YAB Dato’ Mohamed Khaled Bin Nordin, Chief Minister of Johor recently announced The New Decade of Johor, or better known...

MIER: 2.4 million Job Losses under Worst Case Scenario

March 30, 2020

March 30, 2020

As of March 30th 2020, Malaysia recorded 156 new Covid-19 cases, bringing the total number to 2,626. The good news...

Covid-19: Act Fast & Do Whatever it Takes!

March 24, 2020

March 24, 2020

As of March 24th 2020, there are already over 384,000 cases of Coronavirus worldwide, with 16,591 deaths. Though over 102,000...

Thank You New Zealand !

March 27, 2019

March 27, 2019

A Note of Thanks to the People of New Zealand We are deeply grieved by the horrifying terrorist attack in...

Polemik Jawi & Pendidikan Liberal

August 16, 2019

August 16, 2019

Banyak yang telah dibahaskan tentang khat Jawi di Malaysia akhir-akhir ini. Yang jelas, isu ini telah begitu dipolitikkan sehingga tersasar...

Media Statement: Budget 2020 Roundtable Dialogue

September 18, 2019

September 18, 2019

The Bipartisan Budget 2020 Roundtable Dialogue with the Theme “United We Tack to Avoid Potential Recession” was successfully held on...

Recall Elections: A Solution to Party-Hopping in Malaysia? – Panellists Update

April 1, 2021

April 1, 2021

Recall Elections webinar organised by Bait Al Amanah is approaching! Thus, we would like to announce our illustrious keynote speaker...

Wajarkah jurang gaji CEO dan pekerja semakin melebar?

August 7, 2019

August 7, 2019

TAHUN lepas, lima syarikat berkaitan kerajaan (GLC) merupakan antara 20 syarikat dalam Bursa Malaysia yang memberi gaji ketua pegawai eksekutif (CEO)...

International Engagement in Taiwan

October 10, 2019

October 10, 2019

Located nearly 3,000 kilometres apart, it is easy to assume that Malaysia and Taiwan have very little history in common....

Malaysia, Don’t Forget Libya

April 7, 2021

April 7, 2021

*Photo Credit: AFP By Dr Abdul Razak Ahmad On February 5, 2021, the UN-assembled Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) appointed...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *