July 7, 2020 House of Trust

UMNO di Kandang Tertuduh

TIADA ketaatan yang harus diberikan kepada sesiapa yang mungkar dan ingkar kepada Tuhan. Ketaatan terhad hanya kepada perkara yang terpuji dan terbaik sahaja. 

Politik Melayu-Islam kini sedang dilanda krisis kepimpinan. Tiada pemimpin Melayu setakat ini, daripada Umno terutamanya yang mampu memberikan jalan keluar kepada orang Melayu.

Jalan keluar daripada paradigma yang lama – acuan pemikiran Melayu yang semakin hari semakin memakan diri. 

Natijahnya, orang Melayu dilihat tidak kompeten, terkebelakang, tidak berintegriti, culas dan kolot.

Dr Vaseehar Hassan Abdul Razack, dalam kajian beliau “The Malay Leadership Mystique” berpendapat majoriti orang Melayu masih menyokong Najib Razak sebagai satu ikon politik disebabkan faktor budaya dan psikologi. 

Buku “The Malay Leadership Mystique”
Kredit Gambar: Behance.net

Syed Hussein Alatas pula menerangkan bagaimana psychological feudalism telah lama membarah dalam kalangan orang Melayu dan rakyat Malaysia umumnya.

Meskipun struktur institusi feudal ini sudah tidak ada, ia masih meninggalkan kesan dalam psikologi rakyat kebanyakan. 

Amat menarik sekali, Syed Hussein Alatas memberikan hujah bahawa: 

“The clearest instance, is perhaps the perennially prevalent corruption in Asian countries. Though the system of values in these countries prohibited corruption, it became accepted by many people as an unavoidable practice, too deep-rooted to combat.” 

Syed Hussein Alatas

Ia bukan satu kenyataan yang sedap didengar, Tetapi, ia juga bukan satu dakwaan yang salah sepenuhnya.

Orang Melayu sedar korupsi adalah kemungkaran yang tidak mudah dibendung, meskipun pada masa yang sama, orang Melayu tahu bahawa penyelewengan sedemikian sangat salah dan berdosa.

Lebih-lebih lagi apabila dilakukan oleh pemimpin politik yang berduit, berjawatan dan berpengaruh. 

Keadaan seperti ini wujud dan menular atas beberapa sebab. 

Pertama, orang Melayu dihalang daripada melihat dan memisahkan perkara yang digunakan bagi tujuan peribadi dan umum.

Hal-hal yang sepatutnya digunakan untuk urusan rasmi telah dicampur-adukkan dengan urusan peribadi. 

Syed Hussein Alatas mengambil contoh ketirisan yang berlaku di beberapa negeri lewat tahun 1960-an seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Syed Hussein Alatas
*Kredit Gambar: Astro Awani

Ini memperlihatkan bagaimana budaya integriti kian terhakis meskipun nilai Melayu sendiri sangat menekankan aspek ketelusan dan kejujuran. 

Kedua, hubungan eksklusif dan rapat pemimpin politik dan pengikutnya. Kesetiaan tanpa berbelah bahagi yang wujud di antara kedua-duanya telah mengetepikan prinsip moral dan norma etika masyarakat. Terutama sekali di dalam struktur parti politik Melayu yang banyak berpaksikan naungan. 

Para pengikut kepada seorang tokoh politik sanggup membelakangkan kebobrokan nilai dan integriti tokoh politik tersebut, atas dasar mengelakkan persengketaan dan demi menagih perlindungan politik serta material.

Kesetiaan seperti ini telah memberi laluan kepada kuasa wang, status, personaliti, keturunan dan senioriti seseorang pemimpin politik sehingga membelakangkan kebenaran, ketelusan dan integriti. 

Tidak keterlaluan jika kita katakan bahawa budaya ini masih cuba diperangi di dalam Umno, malah semua parti politik Malaysia. Tetapi hasilnya tidak menyerlah, mungkin ada. Tetapi tidak menyerlah.

Yang tertuduh dan yang terpalit

Fenomena pasca Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sangat menarik. Ia menggambarkan bagaimana orang Melayu sebenarnya benar-benar berada di persimpangan.

Yang tertuduh adalah bekas perdana menteri, Najib tetapi yang terpalit adalah seluruh batang tubuh politik Melayu-Islam di Malaysia, Umno khususnya. 

Benar, pendekatan pukul rata sebegini tidak adil kepada orang Melayu. Mana mungkin seekor kerbau berlumpur, kita tuduh seluruh kawannya hanyir. 

Tetapi, sekadar menafikan semua perkara juga adalah tidak tepat. Ada beberapa pengamatan yang menarik, malah agak merisaukan.

Pertama, kempen publisiti Najib kelihatan sangat bertujuan untuk menyelamatkan karier politik beliau.

Ia tidak dilihat berniat memulihkan Umno serta orang Melayu, apatah lagi membangunkan nilai serta kesedaran bangsa untuk mengabdikan diri kepada kebaikan.

Malangnya, ke mana-mana Najib pergi, anak muda Melayu akan sahut menyahut, memekik dan berteriak “Hidup Bossku!” lalu menenggelamkan satu hakikat yang amat nyata – beliau sudah terpalit dengan skandal integriti yang terbesar abad ini, dan sedang dibicarakan di mahkamah keadilan negara.

Fenomena “Hidup Bossku!”
*Kredit Gambar: The Coverage

Mungkin ada yang berpendapat, beliau masih belum lagi terbukti bersalah. Jadi, tidak elok kita melulu dan emosional.

Tetapi, sebenarnya, bersalah ataupun tidak, orang Melayu dengan segala kebaikan dan hikmah yang ada, sebagai sebuah bangsa yang bermaruah, tidak patut berkompromi  dengan kegagalan beliau menjaga nama baik semasa berkuasa.

Banyak tindakan beliau yang dilaporkan kelihatan sangat berkompromi dengan ketegasan melawan korupsi dan pecah amanah. Ini yang orang Melayu kesalkan.

Meskipun ia sekadar dakwaan, dan katakanlah bahawa beliau terbukti tidak bersalah kelak, orang Melayu masih tidak harus selesa dengan berpuas hati dengan kesederhanaan.

Kesederhanaan dalam kualiti, dalam prestasi dan dalam kesungguhan menterjemahkan keunggulan nilai dan akal budi. 

Kita dianjurkan bersederhana (moderate) dalam pendekatan kita, namun bukan berpuas hati dengan perkara dan mereka yang sederhana (mediocre) khususnya yang akan kita angkat sebagai ketua.

Kedua, kempen “Hidup Bossku” membantutkan potensi bangsa dan parti Umno. Kerana kempen tersebut, orang Melayu terus dilihat lemah, tidak relevan dan hilang kematangannya pasca PRU14. 

Setelah hilang kuasa pentadbiran, orang Melayu tidak punya apa kecuali kesatuan tekad dan hikmah terpendam bagi memastikan survival bangsa terus terpelihara. 

Namun amat mengecewakan apabila orang Melayu masih mendukung pemimpin-pemimpin lama, yang jelas korup dan tidak berintegriti.

Mereka inilah yang menyebabkan orang Melayu berterusan berada dalam the state of decline.

Hasrat Umno untuk mengembalikan kepercayaan rakyat Malaysia kepada kepimpinan politik Melayu-Islam, secara tidak sedar sedang dihalang oleh demagog-demagog veteran serta sekutu-sekutu muda yang ghairah membuktikan kesetiaan. 

Masakan bangsa yang berbangga dengan pegangan Islam boleh berkompromi dengan korupsi dan ketandusan integriti sebegini? 

Kandang tertuduh dan nasib Melayu-Umno

Tidak lama lagi kandang tertuduh di mahkamah akan semakin panas dengan pelbagai cerita, bukti dan hujah. Siapa yang betul, siapa yang salah, semuanya bergantung  pada perjalanan undang-undang dan takdir kebenaran. 

Namun, orang Melayu, khususnya di dalam Umno mesti sedar bahawa mereka punya pilihan. Untuk kekal objektif dan tidak apologetik menyatakan apa yang benar dan apa yang salah. Meskipun bakal pahit dan sukar untuk dizahirkan.

Orang Melayu dan pendukung-pendukung Umno mempunyai tanggungjawab moral dan kewajipan perjuangan untuk menunjukkan kepada semua, khususnya bangsa lain bahawa Umno dan Melayu tidak pernah berkompromi dan menerima korupsi.

Tanggungjawab Moral dan Kewajiban Perjuangan UMNO
*Kredit Gambar: Malaysia Chronicle

Umno dan Melayu tidak pernah bersetuju dengan kemungkaran. Umno dan Melayu tidak pernah setia dan taat membuta tuli.

Paling penting, orang Melayu tidak mudah dikaburi dengan gelaran dan pangkat seperti presiden dan tuan penasihat. 

Sebagai sebuah bangsa, orang Melayu, malah negara ini, layak menerima pemimpin yang sofistikated, yang baharu dari kelompok bakat terbaik, berintegriti dan bermaruah untuk mengetuai kita. Bukan seorang yang membawa Umno dan orang Melayu ke dalam kandang tertuduh bersamanya. 

Psychological feudalism seperti yang diberitahu Syed Hussein Alatas berpuluh tahun dahulu, harus diinsafi rakyat Malaysia. Bahawa sehingga akhir nanti, akan tetap wujud aktor politik yang seringkali memperkudakan bangsa Melayu untuk kepentingan politik peribadi.

Mereka ini bertopengkan naratif “bossku bukan saya, tetapi rakyat” namun pada zahirnya sedang bergelut untuk menyembunyikan pekung sendiri yang kian membusuk. 

Orang Melayu, sedarlah kita punya pilihan.

*Artikel ini juga telah diterbitkan dalam The Malaysian Insight

Related Posts

Weekly Economic Update (Week 2 of January 2020)

January 13, 2020

January 13, 2020

*Source: Fair Observer India restricts imports of palm oil from Malaysia  On the 8th of January 2020, India imposed curbs on refined...

‘Sang Pemimpin, Berkata Benarlah Kamu!’

February 12, 2019

February 12, 2019

SUATU waktu dulu, saya pernah mengunjungi The United States Air Force Academy (USAFA) di Colorado Springs, Amerika Syarikat. Lawatan tersebut...

Children Without: A study of urban child poverty and deprivation

February 28, 2018

February 28, 2018

This study, published by United Nations Childrens’ Fund, Malaysia, based on the sample of urban poor in low-cost ats in Kuala Lumpur...

20 Perkara Johor No. 1

March 27, 2018

March 27, 2018

*Kredit Video : Arttouch Creative & Trading *Gambar dipetik daripada Astro Awani   Johor No.1 Johor merupakan negeri Melayu pertama...

Malaysia – Singapore Air and Maritime Boundaries Dispute

December 19, 2018

December 19, 2018

     Malaysia’s relations with Singapore witnessed a decline recently. This is due to the renewed tensions triggered by unresolved...

Emerging Consumer Survey 2019

March 26, 2019

March 26, 2019

Credit Suisse Research Institute published the ninth edition of the Emerging Consumer Survey, a study that draws on the annual...

Polemik Jawi & Pendidikan Liberal

August 16, 2019

August 16, 2019

Banyak yang telah dibahaskan tentang khat Jawi di Malaysia akhir-akhir ini. Yang jelas, isu ini telah begitu dipolitikkan sehingga tersasar...

A Tribute to Dr Tetsu Nakamura

December 11, 2019

December 11, 2019

We would like to extend our sincere condolences to the family, friends and colleagues of Dr Tetsu Nakamura, a man...

Learning from China’s Rise

July 19, 2019

July 19, 2019

“It is a pleasure to have friends coming from afar” Confucius, Ancient Chinese philosopher; in The Analects of Confucius, a...

Arus 2020: Malaysia Lemas dalam Globalisasi?

January 2, 2020

January 2, 2020

Kita sering dibelenggu dengan globalisasi yang sentiasa berubah pendekatannya. Petikan daripada mesyuarat tahunan World Economic Forum (WEF) melaporkan perdebatan perbezaan...

For Malaysia to succeed…

April 23, 2019

April 23, 2019

“For Malaysia to succeed, the Malays must succeed”.  The statement above was quoted by Tun Daim Zainuddin in the seminar...

Advancing the Silver Economy

April 29, 2019

April 29, 2019

I HAD a conversation with my mum recently over an elderly friend, technology, and getting on with life in this...

International Affairs Update (Week 2 of January 2020)

January 16, 2020

January 16, 2020

A. Singapore i) E-Scooters Ban $1 billion to triple cycling path network in Singapore amid the e-scooters ban on footpaths ...

What’s in store for Budget 2020?

September 25, 2019

September 25, 2019

A think tank today predicted cuts in the budget for 2020 when it is tabled in Parliament next month, following...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *