September 16, 2021 House of Trust

UMNO di Kandang Tertuduh

TIADA ketaatan yang harus diberikan kepada sesiapa yang mungkar dan ingkar kepada Tuhan. Ketaatan terhad hanya kepada perkara yang terpuji dan terbaik sahaja. 

Politik Melayu-Islam kini sedang dilanda krisis kepimpinan. Tiada pemimpin Melayu setakat ini, daripada Umno terutamanya yang mampu memberikan jalan keluar kepada orang Melayu.

Jalan keluar daripada paradigma yang lama – acuan pemikiran Melayu yang semakin hari semakin memakan diri. 

Natijahnya, orang Melayu dilihat tidak kompeten, terkebelakang, tidak berintegriti, culas dan kolot.

Dr Vaseehar Hassan Abdul Razack, dalam kajian beliau “The Malay Leadership Mystique” berpendapat majoriti orang Melayu masih menyokong Najib Razak sebagai satu ikon politik disebabkan faktor budaya dan psikologi. 

Buku “The Malay Leadership Mystique”
Kredit Gambar: Behance.net

Syed Hussein Alatas pula menerangkan bagaimana psychological feudalism telah lama membarah dalam kalangan orang Melayu dan rakyat Malaysia umumnya.

Meskipun struktur institusi feudal ini sudah tidak ada, ia masih meninggalkan kesan dalam psikologi rakyat kebanyakan. 

Amat menarik sekali, Syed Hussein Alatas memberikan hujah bahawa: 

“The clearest instance, is perhaps the perennially prevalent corruption in Asian countries. Though the system of values in these countries prohibited corruption, it became accepted by many people as an unavoidable practice, too deep-rooted to combat.” 

Syed Hussein Alatas

Ia bukan satu kenyataan yang sedap didengar, Tetapi, ia juga bukan satu dakwaan yang salah sepenuhnya.

Orang Melayu sedar korupsi adalah kemungkaran yang tidak mudah dibendung, meskipun pada masa yang sama, orang Melayu tahu bahawa penyelewengan sedemikian sangat salah dan berdosa.

Lebih-lebih lagi apabila dilakukan oleh pemimpin politik yang berduit, berjawatan dan berpengaruh. 

Keadaan seperti ini wujud dan menular atas beberapa sebab. 

Pertama, orang Melayu dihalang daripada melihat dan memisahkan perkara yang digunakan bagi tujuan peribadi dan umum.

Hal-hal yang sepatutnya digunakan untuk urusan rasmi telah dicampur-adukkan dengan urusan peribadi. 

Syed Hussein Alatas mengambil contoh ketirisan yang berlaku di beberapa negeri lewat tahun 1960-an seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Syed Hussein Alatas
*Kredit Gambar: Astro Awani

Ini memperlihatkan bagaimana budaya integriti kian terhakis meskipun nilai Melayu sendiri sangat menekankan aspek ketelusan dan kejujuran. 

Kedua, hubungan eksklusif dan rapat pemimpin politik dan pengikutnya. Kesetiaan tanpa berbelah bahagi yang wujud di antara kedua-duanya telah mengetepikan prinsip moral dan norma etika masyarakat. Terutama sekali di dalam struktur parti politik Melayu yang banyak berpaksikan naungan. 

Para pengikut kepada seorang tokoh politik sanggup membelakangkan kebobrokan nilai dan integriti tokoh politik tersebut, atas dasar mengelakkan persengketaan dan demi menagih perlindungan politik serta material.

Kesetiaan seperti ini telah memberi laluan kepada kuasa wang, status, personaliti, keturunan dan senioriti seseorang pemimpin politik sehingga membelakangkan kebenaran, ketelusan dan integriti. 

Tidak keterlaluan jika kita katakan bahawa budaya ini masih cuba diperangi di dalam Umno, malah semua parti politik Malaysia. Tetapi hasilnya tidak menyerlah, mungkin ada. Tetapi tidak menyerlah.

Yang tertuduh dan yang terpalit

Fenomena pasca Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sangat menarik. Ia menggambarkan bagaimana orang Melayu sebenarnya benar-benar berada di persimpangan.

Yang tertuduh adalah bekas perdana menteri, Najib tetapi yang terpalit adalah seluruh batang tubuh politik Melayu-Islam di Malaysia, Umno khususnya. 

Benar, pendekatan pukul rata sebegini tidak adil kepada orang Melayu. Mana mungkin seekor kerbau berlumpur, kita tuduh seluruh kawannya hanyir. 

Tetapi, sekadar menafikan semua perkara juga adalah tidak tepat. Ada beberapa pengamatan yang menarik, malah agak merisaukan.

Pertama, kempen publisiti Najib kelihatan sangat bertujuan untuk menyelamatkan karier politik beliau.

Ia tidak dilihat berniat memulihkan Umno serta orang Melayu, apatah lagi membangunkan nilai serta kesedaran bangsa untuk mengabdikan diri kepada kebaikan.

Malangnya, ke mana-mana Najib pergi, anak muda Melayu akan sahut menyahut, memekik dan berteriak “Hidup Bossku!” lalu menenggelamkan satu hakikat yang amat nyata – beliau sudah terpalit dengan skandal integriti yang terbesar abad ini, dan sedang dibicarakan di mahkamah keadilan negara.

Fenomena “Hidup Bossku!”
*Kredit Gambar: The Coverage

Mungkin ada yang berpendapat, beliau masih belum lagi terbukti bersalah. Jadi, tidak elok kita melulu dan emosional.

Tetapi, sebenarnya, bersalah ataupun tidak, orang Melayu dengan segala kebaikan dan hikmah yang ada, sebagai sebuah bangsa yang bermaruah, tidak patut berkompromi  dengan kegagalan beliau menjaga nama baik semasa berkuasa.

Banyak tindakan beliau yang dilaporkan kelihatan sangat berkompromi dengan ketegasan melawan korupsi dan pecah amanah. Ini yang orang Melayu kesalkan.

Meskipun ia sekadar dakwaan, dan katakanlah bahawa beliau terbukti tidak bersalah kelak, orang Melayu masih tidak harus selesa dengan berpuas hati dengan kesederhanaan.

Kesederhanaan dalam kualiti, dalam prestasi dan dalam kesungguhan menterjemahkan keunggulan nilai dan akal budi. 

Kita dianjurkan bersederhana (moderate) dalam pendekatan kita, namun bukan berpuas hati dengan perkara dan mereka yang sederhana (mediocre) khususnya yang akan kita angkat sebagai ketua.

Kedua, kempen “Hidup Bossku” membantutkan potensi bangsa dan parti Umno. Kerana kempen tersebut, orang Melayu terus dilihat lemah, tidak relevan dan hilang kematangannya pasca PRU14. 

Setelah hilang kuasa pentadbiran, orang Melayu tidak punya apa kecuali kesatuan tekad dan hikmah terpendam bagi memastikan survival bangsa terus terpelihara. 

Namun amat mengecewakan apabila orang Melayu masih mendukung pemimpin-pemimpin lama, yang jelas korup dan tidak berintegriti.

Mereka inilah yang menyebabkan orang Melayu berterusan berada dalam the state of decline.

Hasrat Umno untuk mengembalikan kepercayaan rakyat Malaysia kepada kepimpinan politik Melayu-Islam, secara tidak sedar sedang dihalang oleh demagog-demagog veteran serta sekutu-sekutu muda yang ghairah membuktikan kesetiaan. 

Masakan bangsa yang berbangga dengan pegangan Islam boleh berkompromi dengan korupsi dan ketandusan integriti sebegini? 

Kandang tertuduh dan nasib Melayu-Umno

Tidak lama lagi kandang tertuduh di mahkamah akan semakin panas dengan pelbagai cerita, bukti dan hujah. Siapa yang betul, siapa yang salah, semuanya bergantung  pada perjalanan undang-undang dan takdir kebenaran. 

Namun, orang Melayu, khususnya di dalam Umno mesti sedar bahawa mereka punya pilihan. Untuk kekal objektif dan tidak apologetik menyatakan apa yang benar dan apa yang salah. Meskipun bakal pahit dan sukar untuk dizahirkan.

Orang Melayu dan pendukung-pendukung Umno mempunyai tanggungjawab moral dan kewajipan perjuangan untuk menunjukkan kepada semua, khususnya bangsa lain bahawa Umno dan Melayu tidak pernah berkompromi dan menerima korupsi.

Tanggungjawab Moral dan Kewajiban Perjuangan UMNO
*Kredit Gambar: Malaysia Chronicle

Umno dan Melayu tidak pernah bersetuju dengan kemungkaran. Umno dan Melayu tidak pernah setia dan taat membuta tuli.

Paling penting, orang Melayu tidak mudah dikaburi dengan gelaran dan pangkat seperti presiden dan tuan penasihat. 

Sebagai sebuah bangsa, orang Melayu, malah negara ini, layak menerima pemimpin yang sofistikated, yang baharu dari kelompok bakat terbaik, berintegriti dan bermaruah untuk mengetuai kita. Bukan seorang yang membawa Umno dan orang Melayu ke dalam kandang tertuduh bersamanya. 

Psychological feudalism seperti yang diberitahu Syed Hussein Alatas berpuluh tahun dahulu, harus diinsafi rakyat Malaysia. Bahawa sehingga akhir nanti, akan tetap wujud aktor politik yang seringkali memperkudakan bangsa Melayu untuk kepentingan politik peribadi.

Mereka ini bertopengkan naratif “bossku bukan saya, tetapi rakyat” namun pada zahirnya sedang bergelut untuk menyembunyikan pekung sendiri yang kian membusuk. 

Orang Melayu, sedarlah kita punya pilihan.

*Artikel ini juga telah diterbitkan dalam The Malaysian Insight

Related Posts

Ucapan MB: Majlis Penyerahan Hakmilik Tanah FELDA Pemanis 2

January 16, 2018

January 16, 2018

TEKS UCAPAN YAB DATO’ MOHAMED KHALED NORDIN MENTERI BESAR JOHOR SEMPENA MAJLIS PENYERAHAN HAKMILIK TANAH FELDA PEMANIS 2 DI DEWAN...

Capacity Building for Timorese Civil Service

October 3, 2019

October 3, 2019

“There’s no greater challenge and there is no greater honor than to be in public service.” Condoleezza Rice Indeed, there...

IDEAS AND BAIT AL-AMANAH JOINT MEDIA STATEMENT: NEW GOVERNMENT MUST TABLE POLITICAL FINANCING BILL IMMEDIATELY TO AVOID POLITICAL CORRUPTION

August 19, 2021

August 19, 2021

Kuala Lumpur, 19 August 2021 – The Institute for Democracy and Economic Affairs (IDEAS) and Bait Al-Amanah organised a webinar...

Regional Economic Recovery in 2021?

January 25, 2021

January 25, 2021

*Image Source: AFP Photo/Roslan Rahman The year 2020 has been an unprecedented year on the global stage. With coronavirus cases...

“South China Sea Dispute: What it means to Malaysia-China Relations” Panel Update

July 2, 2021

July 2, 2021

Introducing the panellists for “South China Sea Dispute: What it means to Malaysia-China Relations”. Dr Ngeow Chow-Bing is the Director...

Ekspo Johor Berkemajuan Jadi Tumpuan Rakyat

January 17, 2018

January 17, 2018

Gambar dipetik daripada halaman facebook rasmi Ekspo Johor Berkemajuan 2017 Bermula 9 hingga 14 Oktober 2017 yang lalu, Dataran Mahkota,...

Countering Violent Extremism in Malaysia

October 26, 2018

October 26, 2018

Summary of “The Role of Universities and Schools in Countering and Preventing Violent Extremism: Malaysian Experience.” written by Ahmad El-Muhammady published...

Khashoggi’s Case: Malaysia’s Foreign Policy

October 24, 2018

October 24, 2018

Referring to the high-profile killing of Saudi Arabian journalist Jamal Khashoggi, Dennis Ignatius, a former ambassador of Malaysia highlighted several pertinent...

MalaysiaKini Article: Reforms necessary for higher education recovery

July 19, 2021

July 19, 2021

This article, authored by Fariq Sazuki, Benedict Weerasena & Abel Benjamin was published in MalaysiaKini Recently, the Higher Education Ministry...

Muda dan Matang: Untuk Malaysia Lebih Baik

July 17, 2019

July 17, 2019

Kini semakin menjadi realiti untuk rakyat Malaysia seawal umur 18 tahun ke atas berpatisipasi dalam proses demokrasi negara. Sama ada...

Kashmir in Perspective: The Prospect for Peace and Democracy

February 5, 2021

February 5, 2021

Bait al Amanah, together with Tower Bridge Consultancy & Training London and NAHEL Endowment for Peace, are organising a virtual...

Social Mobility Index 2020

February 3, 2020

February 3, 2020

In January 2020, the World Economic Forum created a new index to measure social mobility, broadly defined as the ability...

20 Perkara Johor No. 1

March 27, 2018

March 27, 2018

*Kredit Video : Arttouch Creative & Trading *Gambar dipetik daripada Astro Awani   Johor No.1 Johor merupakan negeri Melayu pertama...

Majlis Transformasi Kecemerlangan Pegawai Tadbir

November 27, 2017

November 27, 2017

Post Views: 482

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *