October 28, 2020 House of Trust

Sektor Pelancongan Johor: Potensi Baharu Ekonomi

*Gambar yang menunjukkan tempat menarik Johor ini dipetik daripada Tourism Johor

Pembangunan sektor ekonomi negeri Johor kini semakin pesat dan dilihat berada dalam kelas yang tersendiri. Pertumbuhannya yang semakin rancak dari tahun ke tahun terus menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Pada tahun 2016 sahaja, Johor merupakan penyumbang ke-4 ekonomi Malaysia dan penyumbang ke-3 terbesar bagi sektor-sektor seperti pertanian, pembuatan dan perkhidmatan.

Pertumbuhan yang memberangsangkan ini disumbangkan oleh beberapa faktor. Antaranya, ekonomi Johor tidak hanya bergantung pada satu sektor sahaja. Sebaliknya turut disokong oleh kerancakan sektor pelancongan yang semakin pesat membangun di negeri ini.

Malah, dasar Kerajaan Negeri yang dilihat progresif dan inklusif turut menjadi pelonjak kepada pencapaian tersebut.

Sektor pelancongan Johor kini sedang diangkat sebagai sektor yang bakal menjadi penyumbang penting kepada ekonomi Johor. Lebih-lebih lagi apabila sektor ini mencatatkan perkembangan yang positif dari tahun ke tahun.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Johor, didapati kedatangan pelancong pada tahun 2016 dari Singapura sahaja mencatatkan peratusan paling tinggi iaitu sebanyak 76.8% dari jumlah keseluruhan.

Manakala kedatangan pelancong dari Indonesia menyumbang sebanyak 9.1% kemudian diikuti dengan negara China iaitu sebanyak 6.2%.

Jika diteliti, faktor-faktor yang menarik kemasukan ramai pelancong di Johor ini pelbagai.

Pertama, Johor merupakan pintu masuk utama dari selatan Malaysia. Jadi tidak hairanlah, peratus kedatangan warga Singapura ke Johor yang paling tinggi.

Kedua, Johor mempunyai kepelbagaian produk pelancongan yang menarik. Misalnya, kewujudan pusat beli belah yang terkemuka seperti gedung Ikea yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di Tebrau.

Malah, Johor turut mempunyai syurga membeli belah seperti Johor Premium Outlets (JPO), Paradigm Mall dan terbaharu B5 Johor Street Market yang pembinaannya telah dilancarkan pada 13 Januari yang lalu.

Selain itu, Johor mempunyai pelbagai taman tema yang menarik dan unik seperti Legoland Malaysia dan Sanrio Hello Kitty Town.

Dalam erti kata lain, sektor pelancongan di Johor bukan sahaja menyediakan pakej pelancongan yang sesuai untuk dinikmati oleh golongan dewasa malah golongan kanak-kanak juga mendapat manfaatnya.

Dan yang lebih penting, kita mesti sedar bahawa pelancongan tidak semestinya bertujuan untuk berhibur semata-mata. Ada kalanya, pelancong berkunjung ke tempat kita untuk melihat tinggalan lama yang bersejarah. Dalam hal ini, Kota Tinggi merupakan daerah yang kaya dengan warisan silam, yang sekali gus menjadi tarikan kepada pengunjung luar untuk menggali khazanah ilmiah yang ada di Johor.

Memandangkan kesan-kesan sejarah seperti monumen dan bangunan bersejarah yang ditinggalkan di Kota Tinggi masih kekal dan dijaga dengan baik oleh Kerajaan Negeri, ia telah menjadi sebuah pusat warisan sejarah Johor yang sering dilawati oleh pelancong dan pengkaji luar.

Malah, seperti yang kita ketahui, Johor adalah antara negeri yang terkenal dengan persekitaran yang bukan sahaja lestari dan bersih. Tetapi keindahan alam semula jadinya amat unik, memukau dan kekal terpelihara seperti Taman Negara Endau-Rompin.

Taman Negara Tanjung Piai pula adalah antara taman negara yang terkenal dengan hutan paya bakau pesisir pantai. Malah, Taman Negara ini merupakan titik Penghujung Selatan Tanah Besar Benua Asia yang mampu menawarkan pengalaman yang tidak ada di tempat lain.

Pada masa yang sama, Mersing pula adalah salah sebuah daerah yang memiliki keunikan tersendiri dengan alam semula jadi dan pulau-pulau yang sangat indah seperti Bukit Lanun, Pulau Harimau, Pulau Rawa, Pulau Pemanggil dan Pantai Air Papan.

Dengan adanya kepelbagaian produk pelancongan ini, Johor boleh dikatakan berada dalam kedudukan yang strategik dan bersesuaian untuk muncul sebagai satu destinasi pelancongan pilihan.

Menyedari kelebihan ini, Kerajaan Negeri memberikan banyak peruntukan untuk sektor pelancongan. Dalam Bajet 2018 misalnya, Kerajaan Negeri akan melaksanakan Projek Desaru Coast di Kota Tinggi, yang meliputi hotel, resort premium, dua buah padang golf, taman tema air, perkampungan beli belah dan sebagainya.

Malah pada tahun 2018, Kementerian Kerja Raya telah meluluskan projek menaik taraf Lebuhraya Senai-Desaru yang melibatkan laluan dua lorong menjadi empat lorong yakni menjadikan dua lorong bagi kedua-dua hala.

Sekalipun Kerajaan Negeri dilihat amat memberikan perhatian dan memandang serius perkara ini dengan memberikan pelbagai sokongan serta peruntukan kepada negeri Johor. Orang awam seperti kita juga harus memainkan peranan.

Malah, kita semua boleh berfungsi untuk bersama-sama mempromosikan negeri Johor yang kita cintai ini kepada orang luar. Tunjukan dan kongsikan kepada orang luar segala kelebihan dan keistimewaan yang ada di Negeri Johor. Biar mereka tahu, kita mempunyai lebih dari sekadar kacang pol dan mee rebus. Tetapi pelbagai lagi tarikan yang mampu menggamit jiwa dan minda para pengunjung.

Sudah tiba masanya kita bersama-sama memastikan sektor pelancongan Johor diangkat ke tahap yang lebih tinggi. Siapa yang tidak akan berbangga melihat negeri tercinta ini dilawati ramai pengunjung dari luar?

*Artikel ini juga telah diterbitkan dalam Berita Daily dan Utusan Online

Related Posts

International Affairs Update (Week 2 of January 2020)

January 16, 2020

January 16, 2020

A. Singapore i) E-Scooters Ban $1 billion to triple cycling path network in Singapore amid the e-scooters ban on footpaths ...

Emerging Consumer Survey 2019

March 26, 2019

March 26, 2019

Credit Suisse Research Institute published the ninth edition of the Emerging Consumer Survey, a study that draws on the annual...

20 Perkara Johor No. 1

March 27, 2018

March 27, 2018

*Kredit Video : Arttouch Creative & Trading *Gambar dipetik daripada Astro Awani   Johor No.1 Johor merupakan negeri Melayu pertama...

Terima Kasih Datuk Lee Chong Wei!

June 13, 2019

June 13, 2019

‘Terima kasih Datuk Lee Chong Wei!’ Bait Al-Amanah ingin menzahirkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Olahragawan Malaysia yang telah memenangi 69...

Johor Wifi: Internet Percuma Untuk Semua

February 7, 2018

February 7, 2018

Dalam revolusi budaya siber, banyak perubahan berlaku khususnya dalam pembangunan teknologi komunikasi dan maklumat. Perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat yang...

Special Committee on the Economy of the Future

January 16, 2018

January 16, 2018

Our world’s economy is experiencing such a great transformation, especially in terms of the rapid digitalization of the economy. Many...

International Affairs Update (Week 1 of February 2020)

February 13, 2020

February 13, 2020

A. Novel Coronavirus (2019-nCoV) What is it? Coronaviruses (CoV) are a large family of viruses that cause illness ranging from...

Ucapan Belanjawan 2020 Parlimen Malaysia

October 31, 2019

October 31, 2019

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera) dalam Ucapan Ketua Pembangkang telah mengutarakan ketiadaan peruntukan untuk projek berimpak tinggi...

Children Without: A study of urban child poverty and deprivation

February 28, 2018

February 28, 2018

This study, published by United Nations Childrens’ Fund, Malaysia, based on the sample of urban poor in low-cost ats in Kuala Lumpur...

Kematangan Demokrasi Indonesia

April 15, 2019

April 15, 2019

Sepanjang minggu lalu, saya dan pasukan Bait Al Amanah berkampung di Jakarta untuk memantau dan belajar tentang Pilihanraya Indonesia, khususnya...

Masa Depan dan Kelangsungan FELDA

March 29, 2019

March 29, 2019

Kepentingan FELDA dalam fabrik sosial dan ekonomi Malaysia adalah suatu perkara yang tidak memerlukan perbahasan. Namun, masa depan dan kelangsungannya...

Khaled Nordin Bentang Pelan 10 Tahun Pembangunan Johor

February 5, 2018

February 5, 2018

Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Bin Nordin hari ini telah menyampaikan Amanat Tahun Baharu 2018 di hadapan kira-kira...

Happy New Year, Fellow Malays!

January 3, 2020

January 3, 2020

As we embark into the new decade, we should simultaneously look at the elephant in the room. As much as...

Majlis Transformasi Kecemerlangan Pegawai Tadbir

November 27, 2017

November 27, 2017

Post Views: 110

Social Mobility Index 2020

February 3, 2020

February 3, 2020

In January 2020, the World Economic Forum created a new index to measure social mobility, broadly defined as the ability...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *