October 16, 2021 House of Trust

‘Sang Pemimpin, Berkata Benarlah Kamu!’

SUATU waktu dulu, saya pernah mengunjungi The United States Air Force Academy (USAFA) di Colorado Springs, Amerika Syarikat.

Lawatan tersebut bertujuan mendalami nilai, struktur dan sistem latihan kadet di sana sebagai pedoman membangunkan sistem pendidikan dan latihan keperwiraan setanding di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM).

Misi utama USAFA ialah mendidik, melatih dan memberikan inspirasi kepada pemuda dan pemudi terbaik Amerika agar menjadi pemimpin yang berwibawa, berintegriti dan berilmu bagi memimpin angkatan udara Amerika Syarikat.

Sesuatu yang menarik perhatian saya ialah “The Honor Code Handbook” yang menjadi asas latihan dan pendidikan profesional USAFA. Mesej utama ‘The Honor Code” USAFA ialah:

“We will not lie, steal or cheat, nor tolerate among us anyone who does. Furthermore, I resolve to do my duty and to live honorably, (so help me God).”

Tiada kenyataan falsafah yang berjela-jela dan abstrak. Semuanya mudah difahami dan berkisar tentang pentingnya untuk setiap warga USAFA tidak berbohong, tidak mencuri dan tidak menipu.

Pada waktu sama, mereka tidak akan sesekali bertoleransi dengan mereka yang berkelakuan sedemikian.

Mudahnya, kami tidak akan berkelakuan tidak elok dan tidak akan melepaskan mereka yang berkelakuan tidak elok.

Turut diceritakan kepada saya oleh komandan USAFA tentang kes seorang kadet ditamatkan latihannya hanya kerana beliau membuka almari rakan sebilik dan mengambil sebotol Coca-Cola tanpa izin.

Kadet tersebut dituduh mencuri dan akhirnya terpaksa disingkirkan dari USAFA. Tegas. Sangat tegas.

Kerana bagi mereka, jelas dan nyata bahawa mempunyai integriti itu maksudnya tidak berbohong, tidak mencuri dan tidak menipu. Biar sekecil mana pun.

Maka sesiapa yang tidak boleh memenuhi standard ini, maka terlucutlah kelayakannya untuk memimpin dalam organisasi apa sekalipun.

Integriti kelayakan akademik

Apabila saya membaca bagaimana ahli politik tidak berkata benar tentang kelayakan akademiknya, pada saya integriti dan wibawanya telah punah.

Beliau bukan sahaja melanggar sumpah jawatannya sebagai sebahagian daripada Jemaah Menteri, tetapi beliau hilang kelayakan moral untuk menjadi anggota pentadbiran kerajaan.

Kalau di negara maju, atau wilayah di mana integriti menjadi pegangan masyarakatnya, tanpa desakan mana-mana pihak, hanya satu pilihan sahaja yang tinggal – meletak jawatan secara sukarela.

Ini pilihan paling terhormat yang akan diambil untuk menyelamatkan maruah dan air muka yang masih tersisa.

Tetapi di Malaysia Baharu ini, sang pemimpin, biarpun sudah terbongkar penipuan dan ketidakjujurannya, bukan sahaja memberikan pelbagai alasan demi alasan yang berbelit.

Lebih malang untuk kita, beliau terus menerus mendapat pembelaan beberapa pimpinan partinya.

Malah, pembelaan demi pembelaan ini bukan sahaja melanggar pelbagai ikrar parti, tetapi seakan membuka ruang untuk massa mempersoalkan kewarasan mereka.

Isunya bukan kelayakan akademik

Benar, isunya bukan setinggi mana tahap akademik yang melayakkan seseorang ahli politik itu berjaya.

John Major, Perdana Menteri Britain selepas Lady Margeret Thatcher juga tidak mempunyai kelayakan universiti, tetapi diangkat menjadi perdana menteri.

Tetapi atas dasar apa? Kepimpinan dan kewibawaan. Keberanian memberitahu kedudukan sebenar dirinya.

Yang kita persoalkan ialah kegagalan berkata benar dan tergamaknya memberikan representasi yang tidak betul.

Ini isu kejujuran, kebenaran dan moral, bukan isu kelayakan dan kemahiran.

Kerajaan Pakatan Harapan mesti memaparkan pembaharuan yang serius dalam semua aspek pentadbiran, dasar dan perjalanan negara ini.

Maka standard integriti pemimpinnya tidak boleh sama sekali dikompromikan.

Hanya mereka yang mempunyai tahap integriti paling tinggi sahaja mesti diangkat menjadi pemimpin Malaysia Baharu.

Standard integriti bukannya tentang jenis dan tahap perlakuan. Kecil atau besar, perlanggaran moral adalah perlanggaran moral.

Sekali atau selalu, pembohongan adalah pembohongan.  Banyak atau sedikit, penipuan adalah penipuan.

Integriti tidak akan hadir hanya dengan retorik, ucapan dan dokumen.

Masyarakat yang berintegriti tidak muncul kerana adanya mata pelajaran integriti di sekolah-sekolah.

Integriti tidak hadir dengan terlancarnya pelan anti rasuah nasional.

Atau kerana tertubuhnya institusi dan pelbagai jawatankuasa tindakan memperkukuh integriti.

Ia hanya akan terjelma jika dipamerkan melalui pelakuan yang boleh diteladani daripada pemimpin yang kita angkat dan kita pilih.

Mereka sebaik-baik contoh dan sebaik-baik teladan, selagi mereka benar dan tidak berdusta.

Belajar dari sejarah

Kepada sang pemimpin berkenaan dan yang lain ingatlah teladan dari sejarah Islam.

Pada suatu hari Umar bin Khattab RA salah seorang sahabat Rasulullah paling terkemuka bertemu dengan seorang penggembala kambing.

Umar RA menguji sang penggembala. “Bolehkan aku membeli seekor kambing yang engkau jaga ini? Sang penggembala menjawab, “kambing-kambing ini milik majikanku.”

Umar RA bertanya: “Banyak sekali kambing yang engkau gembalai. Kalau satu saja aku beli, nescaya majikanmu tidak akan mengetahuinya. Kalaupun majikanmu mengetahui kambingnya kurang satu, katakan saja dimakan serigala.”

Sang penggembala merenung dalam wajah Amirulmukminin seraya berkata: “Sekalipun majikanku tidak mengetahui sesungguhnya Allah mengetahuinya.” Berkaca mata Khalifah Umar dengan linangan air mata, lalu dipeluknya si penggembala hamba sahaya itu seraya berkata: Engkaulah sebaik-baik teladan!

Semoga pemimpin kita sentiasa melakukan perkara benar dan malu dengan perlakuan jelik dan dusta.

Integriti adalah etika yang mahal harganya. Ia tidak hadir dalam diri mereka yang memandang murah jawatan dan kedudukan.

Kepada para pemimpin Malaysia Baharu, semoga kamu menjadi teladan yang baik kepada bangsa dan negara yang sangat dahagakan kebaikan sebenar-benarnya.

Artikel ini telah diterbitkan dalam The Malaysian Insight, Free Malaysia Today, dan Malaysia Kini

Related Posts

A Letter to Muna El-Kurd from Bait Al-Amanah

June 11, 2021

June 11, 2021

Dear Sister Muna El-Kurd, What you, your twin brother, and all the youths of Palestine had to go through is...

Adakah Pengundi Kita Terlalu Beremosi?

December 10, 2019

December 10, 2019

Ada banyak aspek yang boleh diperhalusi dalam menilai sikap dan pemikiran pengundi. Kajian serta disiplin yang mengkaji sentimen serta tingkah...

A Tribute to Dr Tetsu Nakamura

December 11, 2019

December 11, 2019

We would like to extend our sincere condolences to the family, friends and colleagues of Dr Tetsu Nakamura, a man...

For Malaysia to succeed…

April 23, 2019

April 23, 2019

“For Malaysia to succeed, the Malays must succeed”.  The statement above was quoted by Tun Daim Zainuddin in the seminar...

Kad Laporan Pencapaian Kerajaan Johor 2013-2018

March 26, 2018

March 26, 2018

Bertemakan ‘Membangun Dekad Baharu Johor’, Kad Laporan  Pencapaian Kerajaan Johor 2013-2018 memaparkan prestasi cemerlang kerajaan BN Johor yang merangkumi pelbagai aspek termasuk ekonomi, perumahan dan pemilikan tanah, infrastruktur awam, membasmi kemiskinan,...

The New Decade of Johor

February 5, 2018

February 5, 2018

“Progress is Dynamic. No full stops, no finality. It should point towards a greater vision – not just achieving a...

FOOD SECURITY WEBINAR: Resilience in the Face of Uncertainty

June 15, 2021

June 15, 2021

Co-organized by the School of Economics, Finance & Banking (SEFB) from Universiti Utara Malaysia (UUM) and Bait Al Amanah, our...

FMT Article: Give the stateless a break in education, says Bait Al-Amanah

October 14, 2021

October 14, 2021

*Photo Credit: Jefferi Chang *This article by Minderjeet Kaur was published in Free Malaysia Today, covering Bait Al-Amanah and Wiki...

Time for Recall Elections

April 7, 2021

April 7, 2021

By Hariz Mohd (Malaysia Kini) It is time Malaysia implements recall elections to address the issue of party-hopping among elected...

Recall Elections: A Solution to Party-Hopping in Malaysia?

March 26, 2021

March 26, 2021

An update for our upcoming webinar, “Recall Elections: A Solution to Party-Hopping in Malaysia?” Malaysians are tired and angry at...

Integriti Era Malaysia Baharu : Cakap Tak Serupa Bikin?

November 29, 2019

November 29, 2019

Hari Rabu 9 Mei 2018 menjadi titik bersejarah buat tanah air tercinta serta segenap warga negaranya. Kerajaan Barisan Nasional yang...

Terima Kasih Datuk Lee Chong Wei!

June 13, 2019

June 13, 2019

‘Terima kasih Datuk Lee Chong Wei!’ Bait Al-Amanah ingin menzahirkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Olahragawan Malaysia yang telah memenangi 69...

BNM Yakin Ekonomi Malaysia Bakal Pulih

April 19, 2021

April 19, 2021

Artikel ini diterbitkan di Dewan Ekonomi Persoalan besar yang terus diajukan oleh hampir semua pihak sekarang ialah tentang iklim ekonomi...

Afghanistan Post US Military Withdrawal: The Prospect of Peace

July 29, 2021

July 29, 2021

In a strategic partnership, Bait Al-Amanah (House of Trust) and Afghan Peace Mediation Team are organizing a virtual conference themed...

Comments
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *